Geschiedenis
Naast de geweldige locatie spreekt ook de rijke geschiedenis tot de verbeelding. Onderzoek heeft aangetoond dat Residentie Duller zijn oorsprong heeft in de tijd van de romeinen. De recentelijke vondst van de waterput in het Dullerbos en het verborgen terras in het park, bevestigen dit. De resten die gevonden zijn wijzen op een overwinterplaats. Gallia Belgica was in de Romeinse tijd een in het noordelijke deel van Galliƫ gelegen Romeinse provincie. Naar alle waarschijnlijkheid overwinterde hier het 15de legioen Primigenia wat verdreven door de Cananefaten de oversteek naar Britania, het huidige Verenigd Koninkrijk zou proberen te maken. (bron Wikipedia)
Toen de Romeinen uit het gebied verdwenen bleef het gebied lang onbewoond. Pas rond 800 na Christus ontstonden er weer dorpen. Ze waren vaak gebouwd op terpen, die hier hillen worden genoemd. Dat was om zo min mogelijk last te hebben van overstromingen, die vooral vanaf 1000 na Christus het gebied teisterden.
Een van de oude kernen is het dorp Strijen in het oosten van het huidige eiland, dat toen nog bij het vasteland van Brabant hoorde. Dit dorp was gelegen aan de rand van het getijdengebied, langs de rivier de Striene, die van het noorden naar het zuiden door de Hoeksche Waard liep. Andere oude kernen betreffen de eilanden Corendijck en Piershille in het westen. Deze eilanden waren niet meer dan drooggevallen plekken in een gebied dat werd beheerst door het getij.
Residentie Duller staat op de funderingen van de Herberg in den Oude Korendijcke, naar de gelijknamige polder. De Oud-Korendijksche Polder is ontstaan na de Sint Elisabethsvloed op 18 november 1421 en ingepolderd in 1439.
Aan de mondig van de Sandee ontstond een kleine nederzetting op de fundering van het voormalige Romeinse Kampement. De Herberg bood onderdak aan reizigers, veelal bedevaartgangers, naar het zuiden. Dit was de plaats waar men wachtte op gunstige omstandigheden tijdens laagwater zodat men via de zandplaat, nu Tiengemeten, het Haringvliet kon oversteken.
Tegenwoordig heet het gehucht met ongeveer 351 inwoners Nieuwendijk en is onderdeel van de gemeente Hoeksche Waard. Tijdens de watersnood van 1953 werd een groot deel van de dijkbuurtschap zwaar beschadigd. Noorwegen schoot te hulp met 36 Noorse woningen. Bijna alle woningen stonden voor de ramp op de dijk. Later zijn de nieuwe huizen in de polder gebouwd. Ook Residentie Duller zoals we deze heden ten dage kennen is aan de binnenzijde van de Nieuwedijk gebouwd. Binnendijks is er voldoende ruimte voor de villa, het park het bos.